Ceny agrokomodít rástli, cena kakaa vyskočila o viac než 70 percent

31.12.2023 Celý región

Singapur 31. decembra (TASR) - Ceny viacerých komodít tento rok vzrástli, pričom smerom nahor išli najmä ceny poľnohospodárskych komodít, zatiaľ čo ceny zemného plynu a uhlia výrazne klesli. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá odhaduje, že celkový index, sledujúci komodity naprieč viacerými sektormi, zaznamená za rok 2023 pokles. Dôvodom je práve vývoj energetických komodít, naopak, ceny agrokomodít tlačilo nahor nepriaznivé počasie a obmedzené dodávky na trh. Najvýraznejšie sa tento rok zvýšili ceny kakaa, o viac než 70 %.

Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index, ktorý zahrnuje viac než tucet rôznych komodít od ropy cez uhlie, zlato, meď, železnú rudu až po ryžu, kávu, kakao a cukor, klesne podľa odhadov analytikov za tento rok o 4 %. Vývoj vo viacerých oblastiach ekonomiky totiž negatívne ovplyvnilo zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré utlmilo ekonomický rast a zasiahlo finančné trhy.

Zatiaľ čo však ceny ropy, plynu a uhlia smerovali v dôsledku zvýšených dodávok v tomto roku nadol, ceny komodít ako cukor, ryža, káva a najmä kakao prudko vzrástli. Ceny kakaa vyskočili tento rok o 72 % na 46-ročné maximum a očakáva sa, že na vysokej úrovni zostanú aj v roku 2024. Dôvodom je slabá úroda v kľúčových regiónoch západnej Afriky, ktoré sa na celosvetovej produkcii podieľajú tromi štvrtinami. Ekonómovia z Capital Economics uviedli, že v dôsledku obmedzených dodávok a vysokého dopytu po kakau budú ceny tejto komodity vysoké aj počas väčšiny budúceho roka.

Horúce a suché počasie v dôsledku klimatického fenoménu El Niňo sa zasa negatívne odrazilo na tohtoročnej produkcii ryže, kávy a cukru, čo opäť viedlo k rastu cien. India, najväčší exportér ryže na svete, obmedzila dodávky, výsledkom čoho je zvýšenie cien ryže na 15-ročné maximum.

Ceny ryže v kľúčových exportných centrách v Ázii vzrástli v tomto roku o viac než 40 %. Podobne ako v prípade kakaa i pri ryži sa očakáva pokračovanie vysokých cien na začiatku budúceho roka, keďže nepriaznivé počasie signalizuje ďalší pokles úrod.

Klesajúce úrody spôsobili výrazný rast cien aj v prípade kávy. Napríklad cena kávy Robusta vzrástla v roku 2023 o takmer 60 %.

Problémy vznikli aj na trhu s cukrom. Produkcia tejto komodity v Indii, ktorá je druhým najväčším producentom cukru na svete, by tento rok mala prvýkrát za sedem rokov zaostať za spotrebou. Očakáva sa tak, že India výrazne zvýši dovoz.

Z iných komodít výrazne rástli tento rok ceny železnej rudy. Zvýšili sa o 55 %, za čím je najmä Čína a jej podpora sektoru nehnuteľností. Naopak, ceny zemného plynu a uhlia sa z rekordných úrovní v roku 2022 výrazne znížili. V roku 2022 vyskočili v dôsledku útoku Ruska na Ukrajinu a obmedzovania dodávok ruského plynu do západnej Európy. Po prvých kritických mesiacoch európske štáty začali výrazne zvyšovať zásoby plynu a dopyt v tomto roku po ňom klesol. Okrem toho ich čiastočne ovplyvnilo aj teplé počasie, ktoré znížilo tlak na spotrebu.
 

Vyberte región

mark